Ден на народните будители

Ден на народните будители
Днес е 1 ноември – Ден на българските будители. За да подкрепим този празник и да станем част от пробуждането на България, традиционно, в седмицата преди 1-ви ноември, ученици и учители от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ участваха в различни мероприятия в знак на почит към родните будители.
Ден на народните будители
Ден на народните будители
Отново по училищната съобщителна система звучаха словата на Паисий, Вазов, Каравелов, Ботев, Славейков … Наред с тях, в класните стаи тази година чухме и думи, излезли под мастилото на будители от Новото време. Защото всяка историческа епоха има нужда от своите просветители.. С познавателна цел, а и за да се проверят знанията на учениците, в различните паралелки се проведе тематичен куиз. Ученическият съвет към ИТ гимназията успя да предизвика своите съученици като чрез приложението Kahoot създаде викторина, посветена на темата за Будителите. Младежите и девойките приеха с голям интерес въпросите и постигнаха отлични резултати.
На 2 ноември ще ни гостува г-н Стефан Караиванов, пра-внук на Васил Караиванов – братовчед и съратник на Васил Левски, който ще представи пред осмокласниците книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола".
В първия ден на ноември традиционно си спомняме за нашите предци, дали своя принос за развитието на българската нация, нейното културно и духовно обогатяване. Но години наред, знайни и незнайни будители извършват своята дейност, за да разпалят светлината на познанието. С труд, упорство и желание! И въпреки предизвикателствата не се отказват. Това е да си будител – всеки ден някой ти казва, че не те чува. Но ти продължаваш.
Честит празник, българи!