Идеите и мечтите се надграждат непрестанно

Идеите и мечтите се надграждат непрестанно
Предлагаме нова възможност извън рамките, смятам, че градът е готов за това, казва Майя НАЙДЕНОВА, директор на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора
Днес – 13 юли, бе обявено първото класиране за бъдещите осмоскласници. Тази година в Стара Загора те преборват още една новосъздадена възможност. Градът вече има Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Въпреки че по обясними причини, тя няма бекграунд, а според някои прилича на други училища, без спор гимназията предлага нова възможност, нов избор, ново предизвикателство, ново вдъхновение. В същото време, всеизвестно е, че конкурентната среда ражда по-добро качество. А фактът, че дебатът за новото училище вълнува обществеността показва, че градът е по своему готов да преразгледа, да преподреди, да размести образователното статукво.

Предизвикателството
Предложението да стана директор на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора дойде неочаквано. Не че в началото нямах колебания, но съм човек, който обича новите неща. Реших, че сега е моментът да направя такава стъпка. Всеки трябва да се развива, винаги е добре да направиш промяна. Силно се надявам това начинание да бъде успешно, сподели за „Национална бизнес поща“ Майя Найденова, която ще ръководи професионалната гимназия.

Майя Найденова е родена в Троян, но целият й живот досега е минал в Стара Загора. Била е учител по химия в ППМГ „Гео Милев“, проподавала е и в СУ „Максим Горки“, където е била и заместник-директор.

Базата
Ремонтът на сградата, в която ще се помещава Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи вече стартира. Това е базата на бившото Първо основно училище. Нагласите са ремонтът да приключи възможно най-скоро, разказва Майя Найденова.

Това ще бъде само първият етап от него. Предвидена е и втора фаза, когато ще бъде изградено общежитие, ще бъде облагороден и дворът на училището.

Ако учебната година превари финала на ремонтните дейности, гимназията ще посрещне първите си ученици през септември в сградата на СУ „Иван Вазов“. Директорът на средното училище Динко Цвятков е изразил готовност да предостави класни стаи за бъдещите осмоскласници.

Екипът
Екипът на професионалната гимназия се оформя динамично. Засега децата са най-важните, нека първо с тях се запознаем, казва директорът Майя Найденова. Има заявен интерес и от ученици, които не са от Стара Загора. Но след първото класиране ще стане ясно кои са конкретните щастливци.

Вече има и педагози, които проявяват интерес. Сред тях са млади колеги, с огромно желание за работа, отворени към новости в начина на преподаване. Водят се разговори и с университетски преподаватели. Математикът Любомир Любенов изрази готовност да работи с децата. Ще си партнираме и с Фондация „Миню Балкански“. Предвидени са съвместни мероприятия. Търсим най-полезното, най-атрактивното, за да успеем да мотивираме нашите ученици, да ги увлечем в образователния процес. Целта ни е да излезем от рамките на традиционното образование. Надявам се, че ще успеем да се справим с тази задача, казва Майя Найденова.

Надграждане
Първата година учениците на Професионалната гимназия ще се обучават по типовия учебен план за двете професии, утвърден от министъра на образованието. Ще изучават интензивно английски език, освен това ще имат часове по български език и литература, математика, философия, информационни технологии, музика, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт, предприемачество и увод в програмирането, като за този предмет е предвидена и практика.

Нашата амбиция е децата да бъдат обхванати в поне два вида спорт, зависи от техните интереси. Предстои ни усилена работа, но това не ни плаши, казва Майя Найденова.

Ще насочим усилия към извънкласните дейности. Непосредсвено след първо класиране, в седмица на отворените врати, ще дадем възможност на бъдещите ни възпитаници да се запознаят с водещи имена в областта на математиката, информационните технологии, физиката, спорта и музиката. Вярваме, че младите хора ще получат вдъхновение, ще се убедят, че тук всеки е значим, че стават част от специална общност. Ще ги срещнем с Теодосий Теодосиев, с Любомир Любенов, Йоана Герлимова,Glen McCallum, ще посетим фондацията на проф. Балкански. Имаме много идеи, дай Боже, с попътен вятър те да се случат.

Хубавите неща предстоят
Много ми се иска да изградим интелигентни млади хора, с ясна визия за целите в живота си, които имат самочувствие, отговарящо на знанията, които ще придобият при нас. Моето кредо е, че мечтите и идеите се надграждат. Имаме и пълната подкрепа на Община Стара Загора. Това ни дава кураж за работа, за много работа, за да оправдаем гласуваното доверие, допълва директорът на професионалната гимназия.

Да, знам, че в града тече дебат за необходимостта от гимназия като нашата. Но смятам, че всеки е свободен да направи своя избор, това е индивидуално решение. Ние предлагаме нови възможности. Конкуренцията изважда най-доброто. Вярвам, че така ще работим по-добре.

За да подкрепят своята идентичност, от екипа на гимназията вече обмислят въвеждането на униформи, предстои изработка на лого, както и именуване на училището. Неговите бъдещи възпитаници са на ход!

NBP.bg, Радослава РАШЕВА