IT гимназията получи пълен достъп до лицензирани програми на Училищна Телерик академия

IT гимназията получи пълен достъп до лицензирани програми на Училищна Телерик академия
Мащабна програма за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците стартира в Стара Загора. За целта днес официално бе сключен двустранен договор между Община Стара Загора и Училищна Телерик Академия. Подписаха го кметът Живко Тодоров и изпълнителният директор на Училищна Телерик Академия Петър Шарков. По време на срещата присъстваха и ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова и началникът на отдел „Образование" Станимира Димитрова.
Осем старозагорски училища ще се обучават по програми, предоставени от Училищна Телерик Академия, която подготвя ученици от 3 до 12 клас за професиите на дигиталното бъдеще. Своите умения и познания ще усъвършенстват децата от ПГКНМА "Проф.Минко Балкански", СУ "Иван Вазов", ППМГ "Гео Милев", ГПЧЕ "Ромен Ролан", СУ "Железник", СУ "Васил Левски", Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски" и II ОУ „П. Р. Славейков".

„Правим всичко възможно децата на Стара Загора да имат отворени възможности за личностно и професионално развитие. Днес правим поредна крачка в тази посока", посочи кметът на общината Живко Тодоров. Той припомни, че в града вече има национална гимназия, която е с насоченост именно към високотехнологичните науки - ПГКНМА "Проф.Минко Балкански". Кметът допълни, че Тракийският университет също отговаря на потребностите на младежите, които имат афинитет към компютърните технологии, създавайки специалности с такава насоченост. „Благодарение на Училищна Телерик Академия съм убеден, че ще насърчим още повече хора към ИТ сектора, защото той в момента е най-развиващият се и предлагащ висока квалификация, добавена стойност и добро заплащане", каза още Живко Тодоров. Той подчерта още, че поетапно се работи за включването на всички желаещи училища в безплатните обучения.

„Благодаря за примера, който давате. В днешно време функционалната и дигиталната грамотност са еднакво важни. Щастлив съм, че заедно намерихме възможност да стигнем до повече ученици в Стара Загора. Вашият град има всички необходими предимства, за да бъде атрактивен за младите хора, а те са тези, носещи най-силна енергия и създаващи нови неща", сподели Петър Шарков.

Осемте старозагорски училища ще получат достъп до лицензирани програми, както и пълна свобода да ги прилагат по най-подходящия начин, съобразно интересите на учениците. Програмите, които предстоят да бъдат интегрирани през новата учебна година са „Киберсигурност" и „Уеб дизайн".

„Вярвам, че предоставяйки тази възможност на децата, ги стимулираме да бъдат любопитни и да надграждат себе си. Това е начин да бъдат не само консуматори на дигитално съдържание, но и създатели, придобивайки познания в сферата", каза по време на срещата и ресорният зам.-кмет на общината Надежда Чакърова. От думите ѝ стана ясно, че освен обучителните програми в училище, през 2023-2024 учебна година ще продължат и четирите безплатни школи по програмиране и дигитални науки, които са достъпни за ученици от цялата община. Обученията се финансират изцяло от Община Стара Загора.

Училищна Телерик Академия е лидер в разработването и провеждането на обучителни програми в сферата на дигиталните технологии.

ПГКНМА "Проф. Минко Балкански" вече две поредни години организира безплатни школи към Училищна Телерик академия и обучава ученици от всички възрастови групи от училищата в гр. Стара Загора.