IT училищни отворени врати в ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"

IT училищни отворени врати в ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"
В ерата на цифровата трансформация образованието играе решаваща роля в подготовката на учениците за предизвикателствата и възможностите на бъдещето. Иновативната IT гимназия в Стара Загора се откроява като фар на ИТ образованието, предлагайки широка гама от специализирани програми и дейности за възпитание на младите умове. С фокус върху приложното програмиране, програмирането на изкуствен интелект и компютърната графика, това училище отваря врати към свят от възможности за своите ученици.
Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански" се гордее със своите специализирани програми, отговарящи на нарастващите изисквания на ИТ индустрията. Три ключови специалности формират гръбнака на тяхната учебна програма:
- Приложно програмиране - учениците се запознават с основите на разработката на приложения, научават се как да проектират, кодират и внедряват мобилни приложения. Чрез придобиване на умения в програмните езици и рамки, студентите придобиват уменията, необходими за изграждане на функционални и удобни за потребителя приложения.
- Програмиране на изкуствен интелект - тъй като изкуственият интелект продължава да прекроява различни индустрии, учениците в тази гимназия са изложени на основите на програмирането с AI. Те се научават как да разработват интелигентни алгоритми, модели за машинно обучение и изследват потенциала на AI технологиите в различни сектори.
- Компютърна графика - в областта на визуалната комуникация компютърната графика има огромно значение. Учениците в тази гимназия получават цялостно обучение по графичен дизайн, 3D моделиране и анимация. Те придобиват способността да създават завладяващо визуално съдържание, което е подходящо в области като игри, реклама и мултимедийна продукция.

За да осигури цялостно обучение, IT гимназията в Стара Загора организира различни дейности, които надхвърлят ИТ предметите. Тези дейности имат за цел да подхранват креативността, критичното мислене и работата в екип.

Инициативата „IT училищни отворени врати“ се провежда в рамките на първия по рода си голям технологичен фестивал в Стара Загора – Zara Tech Spring.

По време на IT отворените врати в няколко класни стаи на гимназията се проведоха редица весели интерактивни занимания. Макар дъждът да възрепятства много желаещи да се включат, стотици ученици, разпределени на малки друпи, съпровождани от гидове - ученици на гимназията, успяха да участват в десетки инициативи, подготвени от учителите.Въпреки фокусът върху IT и програмирането, гимназията признава значението а общото образование. Учениците имаха възможността да изследват различните природни и научни дисциплини, използвайки мултидисциплинарен подход и проектно-базирано обучение към решаването на проблеми.

Повече информация на www.zaratech.bg.