Престижни отличия за младите журналисти от IT гимназията

Престижни отличия за младите журналисти от IT гимназията
През месец февруари – март 2022 г. в ПГКНМА се проведе вътрешноучилищен конкурс за написване на есе по темите „Левски и нашето време“ и „Цената на свободата“, а четири от най-добрите художествено-публицистични текстове бяха изпратени за участие в четвъртото издание на Националния журналистически конкурс за ученици "Гео Милев" в Стара Загора. Той се организира ежегодно от Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие и къща музей „Гео Милев”.
Престижни отличия за младите журналисти от IT гимназията
Престижни отличия за младите журналисти от IT гимназията
На 18 май 2022 г. официалното бяха наградени лауреатите на конкурса. Във втората възрастова група (8 – 12 клас) екипът на ПГКНМА „Професор Минко Балкански” (Александър Димитров и Живко Арбалов от 8а клас, Мария-Магдалена Йорданова от 9а и Атанас Стефанов от 9б клас) завоюва специалната награда „Най-добре представил се екип от Стара Загора”, а Александър Димитров беше удостоен и с престижното трето място в раздела за художествено-публицистични жанрове за есето си на тема „Свободата – една красива илюзия“. Нашите участници бяха сред най-младите във възрастовата група, но това не им попречи да демонстрират зряла и смела гражданска позиция и да защитят убедително гледната си точка по различни аспекти от нашето съвремие.

В конкурса взеха индивидуално участие 108 млади журналисти с 145 творби. Деца и младежи от 20 населени места в 16 области, млади журналисти от 13 журналистически клуба в страната се представиха със свои творби и издания. Жури от журналисти в състав: Председател Милена Желева и членове Виктория Стоянова и Радослава Рашева определи най-добрите в конкурса. Високата оценката за нашите млади журналисти от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ е особено ценна, защото това е тяхно първо участие в подобен национален журналистически форум, а конкуренцията беше голяма и сериозна.

Пожелаваме на Алекс, Живко, Мария-Магдалена и Наско да съхранят амбицията си, да развиват своята наблюдателност, да останат все така критични и нестандартно мислещи млади хора, готови да споделят и способни да убеждават! Дано успехът им зарази повече техни връстници, за да се чува гласът на младите хора от ПГКНМА – глас, който има значение!
Престижни отличия за младите журналисти от IT гимназията