8 февруари - Международен ден на безопасния интернет

8 февруари - Международен ден на безопасния интернет
Интернет е невероятно изобретение, което несъмнено промени света по повече начини, отколкото можем да си представим. Не всички тези начини, за съжаление, са били положителни. Можем да се свързваме с хората по-бързо, да намираме нещата по-лесно и да прехвърляме информация със скоростта на светлината. Тези много предимства на комуникацията могат да се превърнат в проклятие за безопасността. Толкова голяма част от личния ни живот и информация се прехвърлят през интернет, Денят на по-безопасния интернет ни напомня да се предпазим от опасностите там и да направим интернет малко по-безопасен за всички.
8 февруари - Международен ден на безопасния интернет
8 февруари - Международен ден на безопасния интернет
На 8 февруари над 140 държави от всички континенти ще отбележат за 19-и път международния Ден за безопасен интернет – ден, в който да си направим равносметка какво сме направили и дали правим достатъчно, за да осигурим по-безопасно ползване на интернет от децата.

Започнал като инициатива на Европейския съюз, отбелязването на Деня за безопасен интернет постепенно обхвана всички континенти. Той цели да привлече вниманието на правителства, интернет-компании, граждански организации, специалисти и изследователи от различни сфери, родители, учители и цялото общество към нуждата от адекватни мерки за защита на децата в дигиталното пространство. Именно затова мотото на Деня за безопасен интернет е „Заедно за по-добър интернет“.

Централното събитие тази година ще бъде онлайн, но то ще се излъчва на страницата на Центъра за безопасен интернет във Фейсбук. Дискусионният формат и тематиката на събитието бяха определени от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. Сред обсъжданите теми ще бъдат различни аспекти на превенцията на онлайн насилието и агресията. Трите основни дискусионни панела, водени от младежите, ще бъдат посветени на онлайн насилието, дезинформацията в интернет и онлайн игрите. Експерти и представители на различни държавни институции, ИТ компании и неправителствени организации, членовете на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет, както и младежи от различни младежки мрежи и организации ще вземат участие в дискусиите. Целта е да се изведат конкретни препоръки към институциите, a също към родителите, младежите и професионалистите, работещи с деца, за ефективна превенция на насилието и дезинформацията в интернет.

По традиция Денят за безопасен интернет ще постави и началото на кампанията „Дни на медийната грамотност“ на Коалицията за медийна грамотност, съоснована от Центъра за безопасен интернет и на обща кампания с партньорски организации за Деня на розовата фланелка, посветена на превенция на насилието и тормоза в училище и онлайн.