Куиз под надслов „Приложеното знание е могъща сила“

Куиз под надслов „Приложеното знание е могъща сила“
От 1992 год. насам на 10 октомври всяка година светът отбелязва Световният ден на психичното здраве – ден за противодействие на стигмата на психичните заболявания в обществото, за повишаване на обществената грамотност по отношение на тези заболявания и последиците от тях.
Куиз под надслов „Приложеното знание е могъща сила“
Куиз под надслов „Приложеното знание е могъща сила“
Коронавирусът промени нашия свят – психосоциалните рискове и стресът са сред най-тежките проблеми на безопасността на нас, хората, поради това пандемията значително въздейства върху здравето ни, вкл. и върху психичното. А психичното здраве означава състояние на благополучие, равновесие и комфорт, за да може всеки от нас да е максимално работоспособен и удовлетворен от себе си и това, което върши, да се справя със стрес, да общува с другите без напрежение, да се развива активно и да изявява способностите си по добър начин.

Темата на тазгодишната световна кампания за 10 октомври е „Психично здраве за всички“, което подтикна Превантивно-информационния център по зависимости да организира кампания „Животът не е за смяна“.

На 26 октомври, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се проведе пореден куиз (викторина) – интелектуална игра за знания с ученици от старозагорски училища и доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“.
Разпределени на случаен принцип в шест отбора юношите показаха познания, зарадваха съзнанието си с нови научени неща, бяха спокойни със силата на разума и логиката, с радост общуваха с връстници – без страх и агресия, без да завиждат и да се сравняват с другите, а това са онези важни стъпки за опазване на психичното здраве, което ще ги направи щастливи хора в бъдеще.

Водещ на събитието беше психологът Минчо Николов от Фондация „Институт за съвременна психология“.

От ПГКНМА участие взеха:
1. Елена Станиславова Станчева – ученичка от VIIIа клас
2. Радост Кирилова Василева – ученичка от VIIIа клас
3. Тодор Господинов Господинов – ученик от VIIIа клас
4. Александър Росенов Христов – ученик от VIIIб клас
5. Михаил Диянов Николов – ученик от VIIIб клас
6. Цветелина Боянова Бонева – ученичка от VIIIб клас
Куиз под надслов „Приложеното знание е могъща сила“