Започва приемът в новата старозагорска гимназия за таланти

Започва приемът в новата старозагорска гимназия за таланти
От 3 до 7 юли ще се приемат заявления за участие в първи етап на класиране за приемане в VIII клас по държавен план-прием за учебната 2020/2021 г. в новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора, известна още като училище за математически таланти.
Тази година в гимназията ще бъдат формирани две паралелки с по 26 места – „Приложен програмист“ и „Системен програмист“, със срок на обучение по 5 години.

Подробна информация за подаване на заявления – онлайн или присъствено, е публикувана на електронната страница www.ruobg.com/news.

Балообразуването за двете паралелки е от изпитите от НВО: Български език и литература х 1 + Математика х 3, а балообразуващи предмети от свидетелството за основно образование са математика и БЕЛ.

В новата гимназия освен осъществяване на държавните изисквания за обучение ще се акцентира по нов начин на: Извънкласната работа по математика, физика и информатика с признати специалисти; Практикуването на поне два спорта с известни спортисти; Участието в състезания по математика, физика и информатика у нас и в чужбина след задълбочена подготовка.

С новоприетите ученици още през месец август, при възможност и изявено желание, ще започне началото на извънкласна работа и занимания по предпочитания с преподаватели по математика, физика и информатика.

Документите за кандидатстване могат да бъдат подавани от 3 до 7 юли в следните училища:

В Стара Загора: ОУ „Кирил Христов“, V ОУ „Митьо Станев“ и VI ОУ „Свети Никола“. В Казанлък: ОУ „Мати Болгария“, ОУ „Н. Й. Вапцаров“, ОУ „Чудомир“, ОУ „Антон Страшимиров“;

Братя Даскалови: СУ „Христо Ботев“; Гурково: СУ „Христо Смирненски“; Гълъбово: I ОУ „Св. П. Хилендарски“; Мъглиж: ПГСС „Гео Милев“; Николаево: ОУ „Св. св. Кирил и Методий“; Опан: ОбУ „Христо Ботев“; Павел баня: СУ „Христо Ботев“;

Раднево: II ОУ „Св. П. Хилендарски“; Чирпан: ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Работното време на центровете е от 08:30 до 18:00 часа – през работните дни.

До 13 юли ще бъдат обявени списъците с приетите ученици на първо класиране. Записването ще е до 16 юли.

Списъците с приетите на втори етап ще бъдат обявени до 20 юли, а записването ще е до 22 юли.

Учениците, които не са класирани на I етап, участват във II етап на класирането автоматично.

При възникване на въпроси кандидатите могат да ги отправят на електронния адрес на училището: pgknmasz@abv.bg, или на телефон 0885 456 553, както и към директора на училището на ул. „Ген. Гурко“ 102 – първи етаж, където временно е настанено до приключване на ремонта и строителните дейности в сградата, където ще се помещава гимназията – ул. „Подполковник Калитин“ No 28 (бившето I ОУ).