Ден без цигарен дим

Ден без цигарен дим
Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без пушене.
По традиция на този ден се призовава всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на здравето си, както и това на близки и приятели, които са в ролята на пасивни пушачи.

Почти всички ефекти на тютюнопушенето върху човека са негативни.
Тютюнопушенето е основен рисков фактор за най-честите причини за смърт – сърдечносъдовите заболявания (инфаркт, инсулт и др.) и злокачествените (рак).

Важно: Хора, които са пушили средно под 1 цигара дневно за целия си живот, имат 64% по-висок риск от преждевременна смърт от непушачи.

Дори електронните цигари, които не съдържат тютюн, също са асоциирани с потенциални вреди за здравето.
Пропилен гликолът и глицеринът, които са в течността и „парата“ им могат да раздразнят дихателните пътища и белите дробове.

Важно: Тъй като електронните и бездимни цигари са сравнително нов продукт, за тях няма толкова проучвания, колкото за останалите форми на тютюна.

Затова и законодателството за тях се различава в различните страни. Цигарите са забранени на закрито, електронните – не.
Липсата на забрана не означава, че са безопасни. Просто няма достатъчно доказателства за дългосрочния им ефект. За да се натрупат качествени такива са необходими години.

Димът от наргилетата съдържа същите вредни вещества като при „обикновените“ цигари – въглероден окис, катран, тежки метали, никотин. Концентрацията им е или сходна, или дори по-висока.
Рисковете за здравето от наргилетата са същите като при тези от нормалните цигари.