Интервю с деветокласника Иван Канев пред Национална Бизнес Поща

Интервю с деветокласника Иван Канев пред Национална Бизнес Поща
Нека всеки млад човек се опита да направи, колкото се може повече за себе си, да надгражда, но трябва и да го поиска.
Интервю с деветокласника Иван Канев пред Национална Бизнес Поща
Интервю с деветокласника Иван Канев пред Национална Бизнес Поща
На 10 септември Иван навърши 15 години. Той е от първия випуск на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. Преди това е учил в Шесто основно училище „Св. Никола“ и казва, че там е бил „обикновен ученик“. В осми клас г-н Любомир Любенов ни попита кой иска да ходи на състезания. Реших да опитам, започнахме да работим с него и така дойдоха участията в различни турнири. Той е човекът, който ме вдъхнови и насочи в тази наука. Харесвам математиката, по-интересна ми е от другите предмети, нищо че е по-трудна и по-мразена от някои ученици. При другите предмети учиш, докато не научиш материала, а в математиката трябва да мислиш, да разсъждаваш, върху задачите. Предпочитам да реша 20 задачи и да мисля върху тях, отколкото да науча един урок, казва Иван.

Той смята също, че математиката му дава възможност да разсъждава по различен начин и за житейските ситуации. Да, не винаги математиката ти трябва в живота, не винаги се помнят подробности. Но на мен страшно ми харесва да разсъждавам. Забавно ми е. Математиката развива логиката, кара те да мислиш за повече ситуации едновременно, допълва младият математик.

Харесва ми в училището. Миналата година изучавахме само основни предмети, сега имаме повече дисциплини и ми е много интересно, казва още Иван. В извън учебно време той се е посветил изцяло на математическите задачи. Само през лятото ходя на спорт, защото като се явявам на състезания, това изисква много време за подготовка. Ако имам хоби, или нещо, което обичам да правя извън математиката, е програмирането. Но вече все по-рядко стигам до него, обяснява деветокласникът.

Той харесва родната Стара Загора. Казва, че градът е чист, в сравнение с други градове, има много места за разходка и релакс, а и в Стара Загора живеят приятни хора, допълва Иван.

Засега той смята да продължи образованието си в чужбина. Смятам, че в България основното и средното образование са много добри, но в чужбина има елитни университети, които предлагат възможности за програмиране или математика, към които имам интерес. Мисля да се насоча към САЩ или Великобритания и ще търся баланс между специалността и това обучението да не е много скъпо, пояснява Иван. Но дори и да живея в чужбина по-нататък, бих се връщал в родния град. Вече имам много хубави спомени, които вярвам, че ще ме връщат винаги, разказва още деветокласникът.

Питам го какво иска да каже на неговите връстници, които сега изграждат едни от най-важните си качества за бъдещата им реализация. Можеш да научиш всичко. Стига да искаш. Само интернет предлага необятни възможности за това. Всеки може да се развива, стига да е деен и отворен да учи и да прави нови неща. Но смятам, че днес проблемът на повечето млади, а и на повечето хора, е че много не се интересуват от това, все им се иска да си почиват. На мен ми харесва да уча, макар че понякога и на мен ми се почива. Но има неща, които сега трябва да направиш. Младите днес мислят по различен начин от хората, които са сега на 50 години, например. Предишните поколения са правили това, което родителите са им казвали. Сега младите имат своите виждания за нещата, отстояват повече мнението си, имат повече свобода. И да им каже някой да учат, ще го правят, само ако искат. Смятам също, че днешният човек има много свобода, но не винаги знае какво да прави с нея. Затова нека всеки млад човек се опита да направи колкото се може повече за себе си, да надгражда. Но трябва да го поиска, споделя своя поглед върху света Иван.

В момента той решава задачи за предстоящ турнир. И казва, че важните състезания тепърва предстоят. Желаем му успех!

А ето и част от неговите досегашни отличия, спечелени от съвместната му работа с неговия ръководител – преподавателя по математика Любомир Любенов.

Бронзов медал от финалното състезание на математическия турнир „Математика без граници“ в осмата възрастова група и купа за трето място в Турнира за решаване на алгебрични уравнения.

Второ място от националния етап и трето място от международния етап на Международен конкурс „Методика и информационни технологии в образованието“ MITE 2021!

Бронзов медал на престижния световен форум World Mathematics Invitational

Бронзов медал и сертификат от математическо състезание – „Математическа щафета“.

NBP.bg, Радослава РАШЕВА