С родолюбието и страстта на Паисий

С родолюбието и страстта на Паисий
Тази година ние, българите, отбелязваме 300 години от рождението на първия ни възрожденски будител – Преп. Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на неговата „История славянобългарска“.
С родолюбието и страстта на Паисий
Учениците от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ се включиха с ентусиазъм в инициативата на специално създадения по този повод комитет от група приятели на Зографския манастир, които организират създаването на препис на безценната Паисиева книга.
Идеята е подкрепена и от Община Стара Загора, а в кампанията се включват старозагорци от ученическа до зряла възраст.
Ива Иванова от 8А, Петя Йорданова от 8Б и Иван Даскалов от 9А клас на ПГКНМА с вълнение и респект пред делото на хилендарския монах преписаха по страничка от „книжицата“ му, а Никол Георгиева от 8А и Любо Йорданов от 8Б клас добавиха и своите прекрасни илюстрации към ръкописа.
Има някаква особена магия в това да повториш думите от тази тъй българска книга – на ръка, с трепета на основоположника на Българското възраждане!
Това усетиха избраниците на компютърната ни гимназия, вглеждайки се във възторжените слова на големия българин, написани преди векове, преживявайки отново величието на българския народ от времето на Асеневци. Един прекрасен начин да се възпитава у младите хора истинско родолюбие и почит към историческото ни минало.