Отличие "Млад учител" за постижения получи учител на ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"

Отличие "Млад учител" за постижения получи учител на ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"
На официална церемония в Регионалния исторически музей при спазване на всички противоепидемични мерки бе присъдена награда "Млад учител" за високи постижения в областта на науката и образованието в Община Стара Загора на Теодора Нончева, учител по ИИТ в ПГКНМА "Проф. Минко Балкански". На церемонията присъстваха Иванка Сотирова, зам. - кмет образование, здравеопазване и социални дейности, Милена Желева, зам. - кмет култура, туризъм и младежки дейности, Валентина Бонева, общински съветник, предеседател на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата, Дарин Петков, общински съветник, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания, Татяна Димитрова, начало на РУО - Стара Загора, проф. д-р Мирослав Карабалиев, зам. - ректор на Тракийски университет, инж. Андон Андонов, изп. директор на "Мини Марица Изток", доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора, учители, директори на училища, културни дейци.
Отличие "Млад учител" за постижения получи учител на ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"
Отличие "Млад учител" за постижения получи учител на ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"
С Химна на будителите бе дадено началото на празника. „Днешният ден е символ на вярата, на духовността, на непреходността. Сега, когато имаме изключителна потребност от повече духовност и разбирателство, имаме нужда от всички Вас, защото трябва да възпитаваме , трябва да образоваме и да съхраним това, което имаме. Всички ние трябва да обичаме нашия град, да сме сплотени, за да възпитаваме днешното поколение. Трябва всички заедно да привличаме, да увличаме, за да постигнем тази среда, която може да направи истински човеци“, каза в приветствието си Иванка Сотирова.

Музикален поздрав към участниците поднесоха малките певци от Детско-юношески хор „Жарава“ към Народно читалище „Родина“.
Присъстващите чуха за пръв път и новата „Песен за Стара Загора“, изпълнена на запис от Вокална студия „Усмивки“ към Народно читалище „Родина“.

Плакет „Млад учител“ за 2021 г. бе връчен на трима млади преподаватели- Теодора Нончева, учител по Информатика и информационни технологии в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Силвия Колева, начален учител в група за целодневно обучение в Средно училище „Христо Смирненски“ и Мария Личева, учител по природни науки в Пето основно училище „Митьо Станев“. „Останете в професията, учениците имат нужда от млади учители“, призова Иванка Сотирова.

Теодора Нончева е преподавател по Информатика и информационни технологии и засужено бе удостоена за нейния изключителен принос и отношение към учебния процес, обединявайки едновременно иновации и мотивация на учениците към общообразователните практики в гимназията. Тя е учител в гимназиален етап, преподава предмети с практическа насоченост в професионални направления, свързани с компютърните науки, знаеща и можеща, възприема новостите в образователната сфера. Предава познанията си на колеги, обучава и насърчава млади и опитни учители в отговорната професия, създава интелектуална среда. В ежедневната си работа неуморно и изключително успешно проявява взискателност към себе си и към учениците. Любовта й към компютрите и информационните технологии я мотивират да стане учител. Преподаването определено е нейното призвание, а това личи по желанието й да се развива и начинът, по който допринася за правилно, точно и изпълнение на поставените задачи и предизвикателства.

За да подготви своите ученици за дигиталното бъдеще, тази учебна година г -жа Теодора Нончева ще преподава в школа, организирана от Училищна Телерик академия, София, в която безплатно ще се обучават деца от 8 до 12 клас за професиите на бъдещето. Предоставяйки обучение по програмиране и дигитални науки, тя ще изгради у учениците ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани. Теодора Нончева участва в национални и международни проекти, научни прояви и осъществява новаторство в учебно – възпитателния процес. Като помощник – дигитален посланик към Дигиталната национална коалиция, финансиран от Google Corporation, г –жа Нончева заедно с други учители от цяла България повишават качеството на образованието в Северозападна България. Там тя става обучител на свои колеги и споделя впечатляващи дигитални образователни практики и дигитални обучения, свързани с информационните технологии и практическото им приложение във всяка една учебна дисциплина.

Демонстрирайки професионалните си умения и напредвайки в своето развитие, Теодора Нончева се отличава като педагог с редица отличия. Сред най – важните е признанието на Google, което я прави Google Educator – сертифициран обучител, ниво 1; специалист с интерес към смислено внедряване на технологии в класната стая или административните процеси в училище. Преди няколко месеца тя получи поредна международна награда – признание Microsoft Innovative Expert, което я направи част от международна учителска общност, която признава дидактическия потенциал и значимостта на цифровите технологии и тяхното ефективно иновативно използване в уроците. Като сертифициран Microsoft експерт – обучител, г – жа Нончева притежава достъп по международна платформа, обединяваща софтуер и хардуер, съдържаща концепции за преподаване посредством дигитални технологии и взаимодействие с учители от цял свят, за да се учат един от друг и да оформят заедно бъдещето на образованието.

С познания и квалификация, всеотдайност и индивидуална работа с всеки ученик успява да подготви компетентни, знаещи и можещи личности. Благодарение на гласуваното доверие и подкрепа от ръководството на професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи Теодора Нончева умело прилага държавната образователна политика като обучава, възпитава и изгражда висококонкурентни граждани на Република България и Европейския съюз.
Честито на г-жа Нончева, достойно заслужила отличието Млад учител на община Стара Загора!
Отличие "Млад учител" за постижения получи учител на ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"