Обявиха прием на ученици в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора

Обявиха прием на ученици в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора
На 26 юни 2020 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри откриването на първите две паралелки с по 26 -28 ученици в новосъздадената в Стара Загора Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи.
„Имаме готовност през следващата седмица да започнем прием на ученици, които успешно са завършили седми клас, положили да изпити – Национално външно оценяване по български език и математика и сме вписани, надявам се, като първо желание, в направения от тях информиран избор“. Това каза за Dolap.bg директорът Мая Найденова.

„Обявени са две паралелки осми клас. Едната е със специалност „Приложен програмист“, а другата – „Системен програмист“. Обучението е петгодишно. През първата учебна година, в осми клас, изучават интензивно английски език. Останалите предмети са аналогични с тези, които се изучават в математическа гимназия. Ще учат български език и литература, английски език, математика, информационни технологии, философия, музика и изобразително изкуство, физическо възпитание. Това, което е различно от математическите гимназии са „Предприемачество“ и „Увод в програмирането“ , с практикуване на професията“.

Предстоящо е обявяването на работните места за преподавателите и всеки, който има желание и амбиции да работи с учениците, може да си подаде документите. На щат ще бъдат назначени двама учители по английски език с пълна заетост. По останалите предмети ще има хоноровани преподаватели.

Документите на учителите и на кандидатите за преподаватели се приемат на ул. „Генерал Гурко“ № 102 – в сградата на СУ „Иван Вазов“, които любезно предоставиха стаи, докато приключи ремонтът на самостоятелната база в бившото Първо основно училище. По думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров скоро ще започне ремонтът на сградата. Ако има ученици от региона и страната, ще им бъде осигурено общежитие в базата на други училища, докато се обзаведе и на гимназията.

Освен директор, назначен е и завеждащ административна служба. Училището има вече печат, Булстат, регистрация в Агенцията по вписванията, електронен подпис и пр.

На 26 юни 2020 г. между Тракийски университет и Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи се подписа договор за съвместна работа. Преподаватели от висшето училище ще работят с учениците във втория етап от гимназиалното им образование, т.е. когато те са в 11 и 12 клас. Заявена е увереност, че преподаватели перманентно ще подпомагат учебния процес на гимназията.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви днес на брифинг, че симбиозата между висше училище и гимназия е успешен модел. Той е убеден, че не след дълго време, Стара Загора ще стане център за развитие на информационните технологии.

Според направените проучвания налице е изключително голям интерес към новата професионална гимназия, много запитвания от региона и страната.

„Моите амбиции са нашето училище да стане пример не само за висок професионализъм на преподавателите и мотивация на учениците, но и за многообхватна извънкласна работа, с която да са ангажирани нашите ученици по разностранните им интереси“, сподели г-жа Найденова.

Зам.кметът по образованието Иванка Сотирова съобщи, че и занапред ще продължи подготовката на учениците в Академията по математика, ръководена от Любомир Любенов. Той вече е организирал „Съвет на мъдреците“ и много бивши старозагорски (и не само) възпитаници, доказали се в различните видове математически дисциплини, да дали съгласие онлайн и на живо, да работят с учениците от новата гимназия и математическата академия.

Майя Найденова е родена в град Троян. Завършила е магистратура по биология и химия в Пловдивския университет, друга магистратура по счетоводство и контрол във Великотърновския университет и различни допълнителни квалификации.

Професионалната си кариера започва в Математическа гимназия „Гео Милев“ Стара Загора, където работи две учебни години; до 2017 г. е учител и 10 години зам.директор; От 2017 г. до преди 10 дни е отново учител по химия в ППМГ „Гео Милев“. От 17 юни 2020 г. е назначена за директор на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора. Семейна е с двама сина.

Росица Ранчева / dolap.bg