XVII маратон на четенето в ПГКНМА

XVII маратон на четенето в ПГКНМА
В първия ден след ваканцията в ПГКНМА стартира ежегодният априлски маратон на четенето, организиран за седемнайсти пореден път от водещите културни и образователни институции в Стара Загора – библиотеки, издателства, театри, медии, музеи, със специалната подкрепа на Община Стара Загора.
XVII маратон на четенето в ПГКНМА
XVII маратон на четенето в ПГКНМА
Осмокласници от най-младата старозагорска гимназия участваха във виртуална среща със старозагорската поетеса Мария Донева, която прочете любими страници от книгата на шведския писател Фредрик Бакман - „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“. Непознатият досега скандинавски автор спечели симпатиите на младите хора с невероятното си чувство за хумор, а артистичното изпълнение на Мария направи мрачното априлско утро усмихнато. С чаровна лекота на осмокласниците бяха поднесени вечните теми за отношението на родителите към децата им, за вещоманията, за негативите на модерното ни технологично време (най-вече чезнещата способност за пълноценно общуване), за ползата и вредата от компютрите, видеоигрите, Гугъл... Учениците пожелаха повторна среща с творчеството на автора и снимаха корицата на книгата, за да я потърсят. А точно това, последното, е смисълът на подобни кампании!
До края на месеца на четенето е предвидено да се организират „Зелени читални“ – на открито, в зеления двор на училището и в близкия парк, учениците от двата випуска ще споделят най-интересното, най-ценното, най-забавното, което са прочели наскоро. Защото всяка красиво написана страница текст, всяка мъдра мисъл или смешна история стават поне двойно по-ценни, когато са споделени!
XVII маратон на четенето в ПГКНМА