Super Октомври в IT гимназията

Super Октомври в IT гимназията
Всяка събота през месец октомври в ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ ще се провеждат събития, насочени към ученици от прогимназиален и гимназиален етап в града на липите.
Първото събитие „Роботите идват в Стара Загора“ ще се проведе на 08.10.2022 г. в сградата на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ под формата на работилница за ученици в прогимназия и гимназия, в която ще видят на живо различни роботи и ще могат да научат повече за това как се програмират роботи и изкуствен интелект.

Съвместно с ПАРА – асоциацията по роботика, ще срещнем младежите със специалисти от бизнеса, които ще им разкажат за това отделно направление в технологичния сектор, кои са най-популярните роботи, които се използват в индустрията. От компаниите ще осигурят роботи, с които учениците ще могат да извършват реални операции.

Очакваме всички ученици на възраст 12-19 години, студенти в технологични специалности и хора, които се интересуват от роботика и технологии.
Заповядайте на 8.10.2022г. в ПГКНМА "Проф. Минко Балкански" от 9:30 часа!

Събитието е безплатно с предварителна регистрация оттук.

2

Следващата събота на 15.10.2022 г. отново в сградата на IT гимназията на ул. „Стефан Сливков“ 7 ще се проведе събитие ” IT за всеки: Момичетата и технологиите“, на което момичета от прогимназиален етап ще запознаят по интерактивен начин с технологиите и различните възможности, които те предлагат.

Целта на работилницата ще бъде да мотивираме момичетата и да им дадам смелост да се ориентират към обучение с технологичен профил още след 7 клас. Това ще стане като ги срещнем с дами, които вече успешно са се реализирали в IT, които ще споделят своя опит. Специалист по кариерно ориентиране ще разкаже за всички професии, които сектора предлага, като даде кратка информация за по-основните от тях. Предвиждаме и интерактивни игри, с които те на практика да могат да се докоснат до технологиите. Планираме това да е част от поредица бъдещи събития под наслов „IT за всеки“, с които да популяризираме IT сектора като предпочитана сфера за образование и работа.

Очакваме всички момичета на възраст 11-14 години, които се интересуват от компютърни науки и технологии.
Заповядайте на 15.10.2022г. в ПГКНМА "Проф. Минко Балкански" от 9:30 часа!

3
Последното събитие от SUPER месеца в компютърната гимназия е втора част на провеждания вече курс “Python: Битка на кодовете” 2 - работилница за ученици в горните класове на гимназията, с която ще получат или надградят знания по един от най-популярните езици за програмиране в момента – Python. То ще се проведе предпоследния уикенд на месец октомври 22-23.10.2022 г.

С този 2-дневен курс (2 дни по 5 часа), младежите ще се докоснат до един от най-модерните и привлекателни в момента езици – Python. Този модел е вече изтестван това лято и успя да привлече доста кандидати. С второто издание искаме да посрещнем учениците, които не успяха да се включат в първия курс.
Целта, която си поставяме е да позволим на най-изявени ученици в края на обучението си да се запознаят с Python и евентуално да изберат да се развиват в тази посока и да си подсигурят работа, тъй като нуждата от Python програмисти непрекъснато нараства. В Стара Загора, тази година езикът се представя за първи път сред младежи от местните училища.
В края на курса, участниците ще бъдат разделени на отбори, които ще се състезават помежду си със своя код, написан на Python.

4