Ученик от IT гимназията с признание от канадски конкурс

Ученик от IT гимназията с признание от канадски конкурс
Crux Mathematicorum (CRUX) е издание на Canadian Mathematical Society. Crux Mathematicorum излиза от 1975 година и един от най-уважаваните източници на уникални и предизвикателни математически задачи.
Във всеки брой на Crux Mathematicorum се публикуват оригинални математически задачи и срок за читателите на списанието, в който те могат да изпращат решения, съобщава математикът Любомир Любенов, основател и ръководител на Академията по математика в Стара Загора .
Ученик от IT гимназията с признание от канадски конкурс
Признание за читателите изпратили решение е да попаднат в списъка на решилите задачите, който се публикува на електронната страница cms.math.ca
Такова признание получиха и учениците от 9, 10 и 11 клас от старозагорската Академия по математика към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора: Йоан Йорданов, Люсиен Тенев и Виктория Кабаиванова от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Любен Карбанов, Чавдар Чуков и Пламен Желев от ППМГ „Гео Милев“ и Иван Канев от ПГ „Проф. Минко Балкански“.
В Solvers and proposers appearing, публикуван в началото на 2022 г. на електронната страница на списанието на Math Academy for Students, Stara Zagora, Bulgaria, са признати за вярно решени задачите на авторите Nguyen Viet Hung, Alpaslan Ceran и George Apostolopoulos.
Сред решилите тези задачи са и математици от Австрия, Англия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Германия, Гърция, Индия, Испания, Канада, Кипър, Китай, Ливан, Македония, Мароко, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция.
Участниците от Академията по математика са представили още решения на задачи от следващите броеве на Crux Mathematicorum от края на 2021 г. и началото на 2022 г. – на Mihaela Berindeanu и Nguyen Viet Hung.
Заниманията на Академията по математика се провеждат в сградата на Центъра за подкрепа за личностното развитие, гр. Стара Загора, ул. „Захарий Княжески“ № 71, етаж 3, електронен адрес tsnki_sz@abv.bg Всеки ученик от община Стара Загора, който желае да се включи в работата на Академията може да подава заявление за участие на посочения електронен адрес.

Източник: dolap.bg