Ало, Космос! Говори България! 3.0 - Стара Загора

Ало, Космос! Говори България! 3.0 - Стара Загора
На 6 юни (вторник), от 14.00 часа, в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески"-Стара Загора беше представен Младежки научен фест „Ало Космос! Говори България!“ и старозагорското участие в него.
Беше представена и идеята за организиране на постоянна експозиция в Космическа обсерватория Стара Загора.
Ало, Космос! Говори България! 3.0 - Стара Загора
Ало, Космос! Говори България! 3.0 - Стара Загора
Ученици от 8ми и 9ти клас се присъединиха като публика към проекта "Ало, космос!Говори България".

На срещата присъстваха д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, организатор на инициативата, доц. Алексей Стоев, директор на старозагорския филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Поканени бяха и представители на институции, образование, бизнес и граждански сектор.

Третото издание на научния младежки фест „Ало Космос! Говори България!“ ще се проведе на 29 юни в София Тех Парк. Тази година водещи теми ще бъдат Космос, Вселена, черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето. Първите две издания на „Ало, Космос!“ са били физически посетени от над 3 000 души, а общата им ефирна и електронна аудитория е надхвърлила 22 милиона високо образовани и ангажирани професионалисти от цял свят. Основната цел на събитието е да се мотивират младите хора да гледат към звездите, да мислят и мечтаят.

Стара Загора се включи активно в тазгодишното събитие. На старозагорския представителен павилион ще бъде експониран реставрираният по идея на Граждански клуб „Липа“, спътник „Интеркосмос България 1300“, изведен в орбита през 1981 г. Ще се видят уредите, летели в него и резултатите от проведените научни изследвания с тях. На павилиона ще бъдат представени и старозагорски индустрии с космическо приложение, в т.ч. IT технологии. Ще бъде организирана и космическа работилница.
За учениците от Стара Загора с интереси в областтаще бъде организиран безплатен транспорт до София за деня на фестивала.

Представянето започна с лекция на доц. Алексей Стоев, който разказа за новия фокус на проекта и сподели постиженията и новите цели на програмата "Интеркосмос България - 1300".
Проф. Стоян Съргойчев разказа от първо лице за времето, в което са създавали проекта преди 40 години.
Д-р Соломон Паси изказа уважението си към всички допринесли за космическите постижения на България. Той беше придружен от съпругата си Гергана Паси - дама, която работи усилено за българското образование.
Те отправиха покана към всички присъстващи за посещение на научния фестивал "Hello Space", който ще се проведе на 29.06 в Sofia Tech park.

Събитието се провежда в рамките на „Zara Tech Spring” - първият по рода си голям технологичен фестивал в Стара Загора.
Ало, Космос! Говори България! 3.0 - Стара Загора
Ало, Космос! Говори България! 3.0 - Стара Загора