Европейска седмица на програмирането в IT гимназията

Европейска седмица на програмирането в IT гимназията
По време на Европейската седмица на програмирането Codeweek в IT гимназията бяха проведени десетки инициативи по случай 10 години от създаването на инициативата.
За провеждане на дейностите бяха регистрирани 13 събития на картата на codeweek.eu.
Европейска седмица на програмирането в IT гимназията
Европейска седмица на програмирането в IT гимназията
462875 ZWh93aVu9Y Page 0001

Challenges Of The European Programming Week Create your own masterpiece!
Създаване свой собствен шедьовър с помощта на художник! Учениците използваха кодиращи блокове, за да накарат вашия художник да създаде уникално произведение на изкуството.

ToxiCode: Learn to code
Silent Teacher:
Учениците използваха уеб-базирано приложение за проектиране на забавни инструменти, за да навлязат новодошлите в програмирането или да усъвършенстват практиката на програмистите, независимо дали са деца или възрастни.

Make retro style Arcade games
Развиване на уменията на учениците за програмиране чрез бързо създаване и модифициране на ретро аркадни игри с Blocks и JavaScript в редактора MakeCode.

Живот в ерата на „Интелигентните машини“: Предизвикателства и възможности за ученици на възраст около 14-16 години
В този урок учениците ще бъдат насочвани да помислят върху въздействието на изкуствения интелект (ИИ). Какви ще бъдат последиците за пазара на труда и какви са основните проблеми?
Това са основните компетенции, които учениците ще развият при този план с уроци:
- Любопитство и критично мислене
- Съвместна работа и критично мислене
- Умения в информационните и комуникационните технологии (ИКТ), творчество
- Комуникация
- Грамотност по отношение на ИИ

CS First unplugged: Задачи по информатика без компютър
Информатиката улеснява ежедневието ни по много начини. Интернет и приложенията за телефони ни дават възможност да разговаряме помежду си и да намираме други хора със сходни интереси дори когато не можем да се срещнем с тях лично. Тези инструменти са създадени от компютърни специалисти. Изпробвайте трите задачи по-долу, които показват как хората могат да се свързват чрез компютрите. За изпълнението им дори не ви е необходим компютър.

Python Курс: Битка на кодовете 2
Последното събитие от SUPER месеца в компютърната гимназия е втора част на провеждания вече курс “Python: Битка на кодовете” 2 - работилница за ученици в горните класове на гимназията, с която ще получат или надградят знания по един от най-популярните езици за програмиране в момента – Python.
С този 2-дневен курс (2 дни по 5 часа), младежите ще се докоснат до един от най-модерните и привлекателни в момента езици – Python. Този модел е вече изтестван това лято и успя да привлече доста кандидати. С второто издание искаме да посрещнем учениците, които не успяха да се включат в първия курс.
Целта, която си поставяме е да позволим на най-изявени ученици в края на обучението си да се запознаят с Python и евентуално да изберат да се развиват в тази посока и да си подсигурят работа, тъй като нуждата от Python програмисти непрекъснато нараства. В Стара Загора, тази година езикът се представя за първи път сред младежи от местните училища.
В края на курса, участниците ще бъдат разделени на отбори, които ще се състезават помежду си със своя код, написан на Python.

IT за всеки: Момичетата и технологиите
Събота на 15.10.2022 г. в сградата на IT гимназията на ул. „Стефан Сливков“ 7 ще се проведе събитие ” IT за всеки: Момичетата и технологиите“, на което момичета от прогимназиален етап ще запознаят по интерактивен начин с технологиите и различните възможности, които те предлагат.
Целта на работилницата ще бъде да мотивираме момичетата и да им дадам смелост да се ориентират към обучение с технологичен профил още след 7 клас. Това ще стане като ги срещнем с дами, които вече успешно са се реализирали в IT, които ще споделят своя опит. Специалист по кариерно ориентиране ще разкаже за всички професии, които сектора предлага, като даде кратка информация за по-основните от тях. Предвиждаме и интерактивни игри, с които те на практика да могат да се докоснат до технологиите. Планираме това да е част от поредица бъдещи събития под наслов „IT за всеки“, с които да популяризираме IT сектора като предпочитана сфера за образование и работа.

Роботите идват в Стара Загора
Събитието „Роботите идват в Стара Загора“ ще се проведе на 08.10.2022 г. в сградата на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ под формата на работилница за ученици в прогимназиален и гимназиален етап, в която ще видят на живо различни роботи и ще могат да научат повече за това как се програмират роботи и изкуствен интелект.
Съвместно с ПАРА – асоциацията по роботика, ще срещнем младежите със специалисти от бизнеса, които ще им разкажат за това отделно направление в технологичния сектор, кои са най-популярните роботи, които се използват в индустрията. От компаниите ще осигурят роботи, с които учениците ще могат да извършват реални операции.

App Inventor и разработването на приложения
Всички ние използваме приложения, защото те осигуряват удобен и бърз начин за координиране на нашите дейности. Освен това приложенията все по-често се използват в образованието, тъй като дават възможност за персонализирано учене и достъп до информация, така че защо да не дадете възможност на вашите ученици да разработят образователно приложение за другите?

TeD Talks About Tech
The incredible inventions of intuitive AI
What do you get when you give a design tool a digital nervous system? Computers that improve our ability to think and imagine, and robotic systems that come up with (and build) radical new designs for bridges, cars, drones and much more -- all by themselves. Take a tour of the Augmented Age with futurist Maurice Conti and preview a time when robots and humans will work side-by-side to accomplish things neither could do alone.


Project - Blog via Blogger by Google
Блогът на проекта е уеблог — нещо като интернет дневник — който описва напредъка, статуса и подробностите за определено определено начинание. Тези блогове могат да бъдат под много форми. Някои са проектирани като начин за членовете на корпоративния екип да се информират взаимно за постигнатия напредък по определен работен проект. По-често срещаният е публичен блог на проект, който действа като външен инструмент за взаимодействие между производители, клиенти и заинтересована публика. Блогът на проекта може да бъде и индивидуален акаунт на личен проект или предизвикателство.


Learning in the Age of Intelligent Machines
Напредъкът на AI през последните години е впечатляващ, благодарение на бързия напредък в изчислителната мощ и наличието на големи количества данни. Това доведе до значителни инвестиции в изследвания на ИИ и бързо разрастване на индустрията, свързана с ИИ, превръщайки ИИ в голямата технологична революция на нашето време. AI е навсякъде около нас. Стана част от нашето ежедневие до такава степен, че понякога не мислим за него като за ИИ: почти всеки ден използваме онлайн препоръки, разпознаване на лица, системи за сигурност и гласови асистенти. Но какво да кажем за образованието?
Европейска седмица на програмирането в IT гимназията
Европейска седмица на програмирането в IT гимназията