Международен ден на числото π в IT гимназията

Международен ден на числото π в IT гимназията
Учениците от всички класове на ПГКНМА "Проф. Минко Балкански" се включиха в инициатива, отбелязваща Международния ден на числото π.
Денят на Пи се празнува на 14 март (3/14) по целия свят. Пи (гръцката буква “ π ”) е символът, използван в математиката за представяне на константа – съотношението на обиколката на кръга към неговия диаметър – което е приблизително 3,14159.
Денят на Пи е годишна възможност за ентусиастите по математика да рецитират безкрайните цифри на Пи, да говорят с приятелите си за математика и да ядат пай.
Международен ден на числото π в IT гимназията
Международен ден на числото π в IT гимназията
Учениците Симеон и Иван Генов от 9б клас изработиха макет във формата на числото π, a Жаклин, Стелияна и Никола - рамка с числото π и Айнщайн. Мартин показа на своите съученици как да направят от хартия оригами във формата на числото π, a близнаците Иван и Божидар Каневи, заедно с школата по Разработка на игри и техният ментор Миро Костов, създадоха образователна компютърна игра. Ивайла, Силви и Цвети приготвиха за 9б клас торти и мъфини, украсени подходящо по случай празника на 14.03. Подготвената презентация, представена от Стоян, Атанас и Александър на тема: "Международен ден на числото Pi", завърши с викторина с награди, раздадени за най-ученолюбивите, които успяха да отговорят правилно на въпросите.
Учениците Трифон, Мариян и Георги от 8б клас също представиха презентация пред своите съученици, като тяхното представяне завърши с кръстословица, която много впечатли останалите.285314 119
Камелия от 8а клас също изработи макет на числото Pi, а нейната съученичка Никол - торта, декорирана с шоколадови пръчици. Още сладки пръчици, изпечени във формата на числото Pi, беше приготвила Ива.
Георги, Десислава, Емилия, Павел и Христофор, ученици от 9а клас, представиха по много театрален начин презентация на тема: "Денят на числото Pi", а Радост и Ивета още повече раведриха обстановката със забавен математически куиз.
Пи е изчислено до над 50 трилиона цифри отвъд десетичната запетая. Като ирационално и трансцендентно число, то ще продължи безкрайно без повторение или модел. Докато за типичните изчисления са необходими само шепа цифри, безкрайната природа на pi го прави забавно предизвикателство за запаметяване и изчислително изчисляване на все повече и повече цифри.
Международен ден на числото π в IT гимназията
Международен ден на числото π в IT гимназията